Adó 1% felajánlás - fontos segítség!
Adó
1%

Együtt CSODÁKRA vagyunk képesek! Adó1% felajánlása életet ment!

adóbevallás adó 1 százalék adóegyszázalék felajánlás

Adó 1% felajánláskor Válassza ki az Önnek fontos tevékenységgel működő alapítványt vagy egyesületet!

Adóbevalláskor vagy utána május 20-ig adhatjuk oda a fontos munkát végző egyesületnek vagy alapítványnak a befizetett adónk 1%-át. Az adóegyszázalék felajánlással így segíthetjük a szervezetek fontos (sokszor életmentő) munkáját - az adó1százalék forintokból közhasznú érték képződik, jobb lesz általa a világ, ÉLETEK kerülnek megmentésre.

Az adó 1% felajánlása nem kerül semmibe sem, de óriási segítség!

Három mód van, hogy rendelkezzen az ÉLETMENTŐ adó 1% ról (kérdés esetén kérje ki könyvelője vagy bérszámfejtője segítségét is)

1+1% Szja1. Ha Ön számítógépes programmal vagy kézzel tölti ki az adónyilatkozatát: adóbevallását (önadózó) vagy ha az egyszerűsített (adóhatósági) adóbevallást választotta: töltse ki az EGYSZA vagy EGYSZA jelű lapot és csatolja a bevallásához vagy nyilatkozatához. Kitöltéskor az adószám pontos megadására ügyeljen, hiszen csak így lesz érvényes a felajánlása.

1+1% Szja2. Ha munkáltatói adómegállapítást kért: tegye borítékba az adószámot pontosan tartalmazó lapot vagy a kitöltött EGYSZA jelű nyomtatványt. A borítékra írja rá saját adóazonosító jelét, majd zárja le és írja alá a ragasztáson átnyúlóan a borítékot. Adja le a borítékot a munkahelyén legkésőbb május 10-ig.

1+1% Szja3. Ha ön már beküldte az adóbevallását, de nem rendelkezett az adó 1% -ról: tegye borítékba a kedvezményezett adószámot tartalmazó lapot, vagy a kitöltött EGYSZA jelű nyomtatványt. A borítékra írja rá saját adóazonosító jelét, majd zárja le és írja alá a ragasztáson átnyúlóan a borítékot. A borítékot postán vagy személyesen juttassa el az adóhatóság bármelyik ügyfélszolgálati irodájához május 21-ig. Rendelkezése így az adóbevallásától, illetve a munkáltatói adóelszámolástól függetlenül is érvényes.


Mi történik ha nem ajánlom fel az 1%-ot?
Amennyiben az adófizető állampolgár nem rendelkezik az egy százalék felajánlásáról, úgy az összeg az állam pénztárába kerül, mint befizetett adó.

Mi történik ha rendelkezem az adóm 1%-ával?
Ez esetben az adóbevalláskor beadott, szabályosan leadott rendelkező nyilatkozatokat az APEH összesíti, az egyes szervezetekre lebontja, és átutalja felajánlott pénzt.

Minden adófizető felajánlása duplán számít!

Mit adok és mit kapnak a szervezetek?
A felajánlás Önnek semmibe sem kerül, csupán két percet kérünk, amíg kitölti a rendelkező nyilatkozatot. Viszont ez a két perc sokkal többet jelent a civil szervezetek számára. Életet, egészséget, örömet...

Adó 1% felajánlásával úgy segíthet, hogy az
Önnek semmibe sem kerül!

Adó
1%

De mégis kinek érdemes az adó 1%-ot adni?! Adó1% felajánlása életet ment!

Gyermekmentés, szociális programok:
MÁTRIX Közhasznú Alapítvány (Web: www.matrixalapitvany.hu www.sterilszoba.hu www.centerke.hu)
Adó 1%: 18472273-1-06

Állatmentés, állatmenhely, gazdikereső:
Orpheus Állatvédő Egyesület (Web: www.animalpolice.hu www.zug.hu www.ebangyal.hu)
Adó 1%: 18464654-1-06

Bohócdoktorok, nevetéssel gyógyítás:
KARITÁCIÓ Alapítvány (Web: www.karitacio.hu)
Adó 1%: 19560540-1-06

Természet és környezetvédelem:
Csermely Környezetvédelmi Egyesület (Web: www.csermely.com)
Adó1%: 18470714-1-06

Segítsége, szja 1% felajánlása sok-sok további apró segítséggel együtt az ÉLETMENTŐ munkákhoz nélkülözhetetlen! Köszönjük!

Adóbevalláskor fontos segítség az adó 1+1 felajánlás!

Adónk kétszer 1%-ának felajánlása nekünk, mint adózónak semmilyen többletköltséggel nem jár, hiszen ezt az összeget amúgy is befizetjük az államkasszába, és ha nem nyilatkozunk arról, hogy kinek ajánljuk fel az 1%-ot, akkor ez az összeg az államnál is marad.

Miért érdemes adni adó egy százalékot?

A válasz roppant egyszerű: mert adni jó! Egy felajánlás átlagosan 5500 forintot ér, ami már önmagában sem elhanyagolható összeg, de könnyen beláthatjuk, hogy pár tucat, vagy akár több száz felajánlónál ez már egészen komoly anyagi hozzájárulást is jelenthet. Egy kórház ekkora összegből vehet például száz tekercs kötszert, egy segélyszervezet a rászorulóknak huszonöt adag ételt tud kiosztani. Az elmúlt évben közel tízmilliárd forint jött össze a nonprofit szervezeteknek felajánlható 1%-okból, tavaly egy szervezet átlagosan 320 ezer forinthoz jutott, de akad olyan is, amely több tíz-, vagy akár több százmillió forint támogatáshoz jutott ily módon. Sőt, duplán segít, aki nyilatkozik adója 1%-áról, mert minden felajánlott forint után egy másik forint kerül egy közös alapba, amelyre a Nemzeti Civil Alapprogramon keresztül minden civil szervezet szabadon pályázhat.

Az adó 1%-áról minden olyan magánszemély rendelkezhet, aki adózik az úgynevezett összevont jövedelemadó-alapja után. A törvényi rendelkezés értelmében adónk egyik 1%-át alapítvány, társadalmi szervezet (például egy egyesület), vagy intézmény (Magyar Tudományos Akadémia, Országos Széchenyi Könyvtár, országos szakmúzeumok, felsőoktatási intézmények stb.) javára ajánlhatjuk fel. A második 1% az úgynevezett „egyházi 1%”, ezt (az 1990. évi IV. törvény szerinti) egyházaknak, vagy úgynevezett kiemelt költségvetési előirányzatokként meghatározott célokra ajánlhatjuk fel.

Természetesen úgy is dönthet az adózó, hogy az adott évben inkább az államkasszát részesíti előnyben és direkt nem ajánlja fel adója egy százalékát valamely nonprofit szervezetnek, vagy egyháznak, de a tapasztalatok és a felmérések szerint nem ez a jellemző. A statisztikák szerint a potenciális felajánlók közel fele nem rendelkezik adója 1%-áról, és az adózók egynegyede nem is tud a második 1% nyújtotta lehetőségekről. Egy nemrég elvégzett felmérés szerint az adó 1%-ával nem rendelkezők húsz százalékát nem is érdekli ez a lehetőség, vagy bevallottan lustaságból nem ajánlják fel senkinek az 1%-ukat, pedig mint ahogy a fentiekből is kiderül, óriási segítség lehet egyeseknek a szabadon felajánlható, semmilyen plusz költséggel nem járó támogatásunk.

Ezt az oldalt is azzal a céllal hoztuk létre, hogy megkönnyítsük azok dolgát, akik esetleg a folyamat bonyolultsága miatt nem ajánlják fel személyi jövedelemadójuk egy százalékát. Nem pusztán bürokratikus okok miatt bonyolult ugyanis felajánlani az szja 1%-át, hanem egyszerűen az áttekinthetőség és a pontosság miatt alakult így a rendszer. A felajánláshoz először szükség van tehát akaratra, vagyis, hogy a személyi jövedelemadó befizetője akarjon valamely szervezetnek vagy egyháznak adományt juttatni az adójából.