2024.06.13. - Antal, Anett

Hasznos tippek a hibátlan adóbevallás leadásához

Hasznos tippek a hibátlan adóbevallás leadásához
Hasznos tippek a hibátlan adóbevallás leadásáhozMájus 20. az adóbevallás leadásának utolsó határideje. Íme néhány segítség, hogy az utolsó pillanatban se feldelezzünk el semmiről. Amennyiben önadózó, akkor a személyi jövedelemadó bevallását a 1453-as vagy a 1453ANY-es nyilatkozat kitöltésével teheti meg. A leadási határidő május 20. Bevallását papír alapon postai vagy személyes úton juttatthatja el a NAV-hoz, de elektronikus úton is benyújthatja, az Ügyfélkapun keresztül. Az Ügyfélkapu a nap 24 órájában elérhető. Mindenképp figyeljen az aláírásra, amit nem csak a főlapon, de különböző mellékoldalon is fel kell tüntetni.

bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06


Ha bárhonnan hiányzik az aláírás, akkor az adóbevallás érvénytelen. A bevallást a magányszemély törvényes képviselője is aláírhatja.

A hibás bevallás javítására a leadás után is van lehetőség – előfordul, hogy a NAV magától korrigálja a malőrt, bizonyos esetekben lehetséges a telefonos javítás, de az is megtörténhet, hogy új bevallást kell készíteni.

Amennyiben befizetési kötelessége van, adóját a bevallás leadásának időpontjáig, május 20-ig kll rendezni, de bizonyos esetekben kérvényezhet részletfizetést is.

Abban az esetben, ha korábban kérvényezte (február 2.), hogy munkáltatója készítse el adóbevallását, és munkáltatója ezt elvállata, akkor Önnek nincs leadási kötelezettsége. Ha az adóév folyamán változtatta munkahelyét, akkor a megelőző munkáltatójától a munkaviszony megszűnésekor kapott igazolást át kell adni az új munkáltatójának, mert annak hiányában nem tudja elkészíteni bevallását.

Ha az adóbevallás benyújtása valamilyen akadályba ütközik, az akadály megszűnését követő 15 napon belül nyújthatja be adóbevallását, valamint eddig tudja az igazolási kérelmet előterjeszteni.

Amennyiben könyvelő segítsége nélkül készíti el adóbevallását, akkor mindenképpen olvassa el figyelmesen a NAV által kiadott kitöltési útmutatót.

Ne felejtse, hogy idén is felajánlhatja adója 1%-át egy civil szervezet részére, +1 százalékkal pedig egy elismert egyházat vagy egy kiemelt költségvetési előirányzatot támogathat.

Egy újdonság, hogy 2015-től már csak azok a civil szervezetek fogadhatnak egyszázalékos felajánlást, amelyek korábban regisztráltak az adóhatóságnál. Felajánlás előtt mindenképp ellenőrizze, hogy a választott szervezet rajta van-e a regisztrált kedvezményezettek listáján.
bohócdoktor vizit szja 1%