2022.08.16. - Ábrahám

Hány helyre adható az adónk 1%-a?

Hány helyre adható az adónk 1%-a?
Hány helyre adható az adónk 1%-a?Sokan nem is tudják, de nemcsak egy, hanem két szervezetnek is felajánlást is tehetnek. Adományozhatják adójuk 1%-át egy civil szervezet, +1 százalékot pedig egy elismert egyház vagy kiemelt költségvetési előirányzat részére. A személyi jövedelemadó egy százalékának felhasználását a 1996-os évi CXXVI. törvényben fektették le, tehát azóta adományozhatják a magánszemélyek adójuk 1%-át egy általuk preferált civil szervezet részére. Egy 1997-es kiegészítés alapján pedig már a +1%-ot is felajánlhatnak egy elismert egyház részére.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A kedvezményezettek egyik körébe a civil szervezetek tartoznak. Azok az egyesületek, alapítványok vagy közalapítványok, amelyek közhasznú tevékenységet végeznek. Fontos változás, hogy 2015-től már csak olyan szervezetek fogathatnak felajánlásokat, amelyek szerepelnek a regisztrált kedvezményezettek listáján.

Adója +1%-át egy elismert egyház vagy kiemelt költségvetési irányzat részére ajánlhatja fel. Fontos, hogy egy kedvezményezetti körbe tartozó szervezet közül csak egyet választhat, tehát két civil szervezetet vagy két egyházat nem jelölhet meg. Az azonos körből választott két kedvezményezett javára tett rendelkező nyilatkozat érvénytelen, ilyen esetben egyik szervezet sem kapja meg a felajánlást.

Szja 1%-át adóbevallásával együtt és külön is felajánlhatja, a leadás utolsó határideje május 20. Ha civil szervezet részére ajánlja fel az 1%-ot, akkor szüksége van a kedvezményezett nevére és adószámára. Amikor egyház vagy kiemelt költségvetési irányzat részére tesz felajánlást, akkor a kedvezményezett technikai számát és nevét kell feltüntetnie a nyilatkozaton.

Az idei évben több dologban módosult az 1%-os rendelkező nyilatkozat, azaz az EGYSZA lap. Egyrészt 2015-től egy nyilatkozaton rendelkezhet mindkét kedvezményezett, a civilek és az egyházak részére is.

Továbbá mostantól nevét és postai vagy elektronikus levelezési címét is megadhatja a rendelkező nyilatkozaton. Amennyiben engedélyezi, hogy az adóhatóság eljuttassa a kedvezményezetthez adatait, akkor az Ön által választott szervezet felveheti Önnel a kapcsolatot és tájékoztatást nyújthat felajánlása felhasználásáról. Ez azért hasznos, mert így végig követheti felajánlásának útját, megbizonyosodhat róla, hogy az célt ért.
bohócdoktor vizit szja 1%