2021.01.22. - Vince, Artúr

Nőtt az adó 1%-os felajánlások száma 2015-ben

Nőtt az adó 1%-os felajánlások száma 2015-ben
Nőtt az adó 1%-os felajánlások száma 2015-benTöbben ajánlották fel idén adójuk 1+1 százalékát, mint az előzőévekben. A legtöbb támogatást idén is a civil szervezetek kapták, de az egyházak támogatásai is nőttek. Ugyanakkor sajnos még mindig sokan nem éltek felajánlási jogukkal. 2015-ben 13,46 milliárd forint oszlott el a különböző civil szervezetek és egyházak között. Az idei szám majdnem egymilliárddal múlja felül az előző évit, 2014-ben ugyanis összesen 12,51 milliárd forintot ajánlottak fel az adófizetők. A felajánlók száma is nőtt, míg 2014-ben 2,05 millió magánszemély tett érvényes adó 1%-os nyilatkozatot, addig 2015-ben 2,14 millió fő ajánlotta fel adójának egy százalékát.
Adó 1 százalék, adóbevalláskor, adószám megadásával
Minden információt megtalál oldalunkon, hogy adóbevalláskor az adó 1% felajánlása a lehető legjobb helyre kerülhessen! Adó 1% felajánlásakor ne feledje, hogy a kiválasztott szervezet adószámának pontos megadásával jut célba az 1%-os támogatás! Ha elakadna, adó 1 százalék felajánlás kapcsán kérjen könyvelőjétől, bérszámfejtőjétől segítséget! Nagyon szépen köszönjük adó 1 % felajánlását, nagy segítség az egyesületek / alapítványok jotékony programjainak sikerességéhez.
Ugyanakkor kevesebb szervezet között oszlott el a támogatások összege, mint a korábbi években. Idén az adófizető magánszemélyek 25 150 kedvezményezettre rendelkeztek érvényesen, 2014-ben azonban ez a szám 31 302 volt.

Az idei évben is a civil szervezetek kapták a több felajánlást az egyházakkal szemben, a 13,46 milliárd forint összegű felajánlásból 7,85 milliárd forinttal részesedtek. 2015-ben is a beteg gyermekeken segítő szervezetek voltak a legnépszerűbbek, és őket követték az állatvédő szervezetek.

A 13,46 milliárd forint összegű felajánlásból a kiemelt költségvetési előirányzat 1,29 milliárd, a bevett egyházak pedig 4,32 milliárd forinttal gyarapodott. Mindenképp pozitívum, hogy az egyházak az idén mintegy 400 millió forinttal több támogatást kaptak.

Sokak számára nem egyértelmű, de az egyházak és a civilek között a felajánláskor nem kell választani. Az adófizető magánszemélyek minden évben az egyszázalékos civil támogatás mellett felajánlhatják adójuk +1%-át egy elismert egyház vagy egy kiemelt költségvetési előirányzat részére. Az egyházak azonban rendre kevesebb támogatást kapnak, mint a civilek. A szakértők szerint ennek egyrészt az az oka, hogy az egyházaknak adható 1%-ot később vezették be, nem terjedt el annyira, sokan a mai napig nem tudnak erről a lehetőségről. Másrészt sokan azért tartózkodnak az egyházi felajánlástól, mert nem vallásosak vagy nem tartoznak egyik felekezethez sem. Kevesen tudják, hogy az egyházak többsége nem csak vallási tevékenységre, hanem sok esetben karitatív célokra, a rászorulókon való segítésre használja fel az 1%-os felajánlásokat.

Habár idén nőtt valamennyit a felajánlások száma, de az adófizetők majdnem fele még mindig nem él felajánlási jogával, pedig a fogadó szervezeteknek ez óriási segítség a fontos és nélkülözhetetlen tevékenységük végzéséhez.
Adó 1 százalék, adóbevalláskor, adószám megadásával
Minden, amit az adó egy százalék kapcsán tudni kell ADÓ 1% linkek, ajánlók, leírások – friss infók civil szervezetek, nonprofit szervezetek és társadalmi szervezetek ismertetői. Az szja 1+1% felajánlással segítsen Ön is a lapon megjelentetett szervezeteknek az 1% gyűjtésében! Köszönjük! Adóbevalláskor a személyi jövedelemadó 1%-ról rendelkezni fontos és hasznos is. Szja 1% felajánlással, adó egy százalék célbajuttatással is sokat segíthetsz! Adóbevalláskor az szja 1+1 felajánlása fontos. Adó 1 százalék felajánlás révén segítsen Ön is!