2024.06.13. - Antal, Anett

Adója egy százalékának felajánlásával Ön is segíthet!

Adója egy százalékának felajánlásával Ön is segíthet!
Adója egy százalékának felajánlásával Ön is segíthet!A legtöbb adózó tisztában van vele, hogy mikor elkészíti/elkészítteti az adóbevallását, adója 1 %-át felajánlhatja egy általa kiválasztott civil szervezetnek, újabb 1 százalékot pedig egy kiválasztott egyháznak, amit támogatni szeretne. Az 1+1% felajánlása természetesen nem kötelező, azonban sok szervezet és egyház tartja fenn magát pusztán a hozzá befolyt támogatásokból, így ez az egy százalék nem sok, de sokszor hatalmas jelentőséggel bír. Fontos tudni, hogy ezt a pénzt nem a saját zsebünkből vesszük ki, ugyanis mindenképpen befizetnénk adó formájában.

bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06


Ha nem nyilatkozunk arról, hogy kit szeretnénk támogatni, a pénzt az államhoz jut vissza. Amennyiben nyilatkozunk, támogathatunk egy olyan szervezetet, akinek célkitűzéseivel egyetértünk. Az 1% felajánlásáról 1997 óta dönthetünk, majd egy évvel később már újabb egy százalékot is felajánlhattunk az egyház számára. Ez a szokás azóta is él, minden évben nyilatkozhatunk az 1+1 százalékról.

A felajánlott összegeket közvetlenül a támogatott egyház vagy szervezet kapja, nem kerül be az államháztartásba egy percre sem. Arra, hogy a támogatott egyházak és szervezetek mire használhatják fel a támogatásból befolyt pénzt, szigorú szabályok és megkötések vonatkoznak.

Azt, hogy a pénzt valóban az eljárásoknak megfelelően használták-e fel, a NAV ellenőrzi: utólag, a NAV honlapjáról letölthető űrlap segítségével részletesen be kell számolni arról, hogy mikor és mire költöttek a befolyt pénzből. Fontos tudni, hogy amennyiben az adóhatóság úgy látja, hogy szabálytalanul használták fel a pénzt, elrendelheti annak visszafizetését. Ezt a pénzt ilyen esetekben nem kapjuk vissza, az állam kapja meg.

bohócdoktor vizit szja 1%